Workshops/ Trainingen

Familieopstellingen

Van jongs af aan maak je deel uit van verschillende systemen, zoals je gezin, familie, school, werk etc. Een systeem is voortdurend op zoek naar evenwicht en heeft een complex geheel van regels. Bijvoorbeeld: ieder lid van het systeem heeft recht op een plek. Niemand mag worden vergeten of buitengesloten. Eén van de meest invloedrijke systemen is het gezin waarin je bent opgegroeid.

Steeds opnieuw merk ik in mijn praktijk weer hoe sterk we allemaal onbewust verbonden zijn met ons gezin van herkomst. Hoe loyaal we zijn aan onze ouders en grootouders. Deze verbondenheid en loyaliteit zorgt er vaak voor, zeker bij een systeem dat niet in evenwicht is, dat we oude patronen herhalen. We doen dingen die op het eerste gezicht op zichzelf lijken te staan, maar die als we nauwkeuriger kijken veel te maken blijken te hebben met ‘hoe het vroeger thuis ging’. Of die tot doel hebben het evenwicht in het familiesysteem te herstellen, ook al is dat niet onze verantwoordelijkheid. Daarnaast hebben veel mensen een verlangen of gemis vanuit hun jeugd, en projecteren dit op hun huidige situatie. Door het doen van een zogenaamde Familieopstelling, kunnen verstrikkingen en onbalans zichtbaar gemaakt worden. Je krijgt inzicht in je gedrag, je kunt aannemen wat er is en leren van wat er niet was, en je kunt oude patronen doorbreken.

Na jaren  Familieopstellingendagen en avonden te hebben gerealiseerd, heb ik besloten alleen nog één op één familieopstellingen te begeleiden.